szkoda, z tego co kolega tomasz0328 opisuje to maxidota a w jego profilu widzę BJB, czyli jest to w miarę "świeże" autko. jeśli jestem w błędzie to sorry
sama obecność maxidota nie ma tu absolutnie NIC do rzeczy, przeczytaj to co napisałem powyżej.
silnik BJB sugeruje,że auto nie jest najświeższe, chyba, że zakładamy, że świeże auta to takie od 2004 roku.
Miałem taki problem, że nie działał mi centralny zamek w tylnej klapie (liftback).
Rozebrałem ustrojstwo i okazało się, że odpięty jest siłownik. Siłownik był w pozycji rozsuniętej (zamek zamknięty). Widać, że poprzedni właściciel sobie naprawił odpinając dźwignię siłownika od zamka.
W tej pozycji rozsuniętej był na tyle zblokowany, że nie dało się wsunąć siłownika, musiałem go rozebrać. W środku wszystko wygląda ok, nic nie przetarte itd., profilaktycznie wyczyściłem i nasmarowałem. Siłownik można ręką przesuwać.
Zmontowałem, potem kilkanaście razy sprawdziłem czy działa. I niby ok.
Minęło kilka godzin i znowu, po przejażdżce jak wróciłem do domu, sprawdzam - a tu nie otwiera się bagażnik :cry: Musiałem otwierać od środka. Znowu w pozycji rozsuniętej zablokowany.
Może ktoś już rozwiązał podobny problem?
Nie chciałbym z pełnym bagażnikiem dostawać od środka, żeby otworzyć
Miałem taką sytuację już dwa razy. Za każdym razem rozbierałem, smarowałem i było OK ale tylko jakiś miesiąc, potem znowu się blokował.
Dlatego jak ostatnio tak się stało to rozebrałem ten siłownik , wyczyściłem dokładnie, potem delikatnie nożykiem zeskrobałem brud z tego ruchomego elementu a następnie przesmarowałem wazeliną (którą mam z pracy) i już prawie od roku spokój!!!
Jakbyś wpadł na spota do Czeladzi w ten czwartek do dałbym Ci tej wazelinki
Pozdro!!!
P.S.
Zobaczyłbyś sobie też jak mam zrobione lusterka od O2 bo o ile mnie pamięć nie myli chyba się przymierzałeś do zmiany
Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
No właśnie to samo zrobiłem, przesmarowałem wazeliną (techniczną), no i chodziło tak jak napisałem, do czasu. Teraz dalej chodzi, po ponownym rozebraniu. Ale znowu nie wiem jak długo. Brudu w ogóle nie było więc tylko wyczyściłem szmatką.
Może lepszy byłby smar silikonowy?...
W sumie to ciekawy jestem w jaki sposób może się to blokować bo w zasadzie tam nie ma nic do blokowania, jak testowałem na rozebranym w rękach to blokowało się czasem jak koło zębate plastikowe wychodziło lekko do góry. Ale w złożonym mechanizmie nie ma prawa wychodzić bo jest dobrze trzymane i tak jak napisałem nic nie wytarte.
Tak chętnie zobaczę jak zrobiłeś lusterka, ja już też zmieniłem, ale troszkę faktycznie drżą, muszę pomyśleć o lepszym mocowaniu.
Mam nadzieję, że jakoś się wyrwę na spocik.
Komentarz